Velg en side

Det finnes noen moderne norske kunstnere du bør kjenne til. Norsk kunst er kanskje ikke så kjent på verdensbasis – foruten gode gamle Edvard Munch – men det er likevel noen moderne kunstnere som legges merke til i kunstverdenen. Moderne kunst er enkelt forklart et generisk begrep som benyttes om kunstverk som har blitt skapt fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag.

Noe av det som kjennetegner moderne kunst er at kunstnerne benytter abstraksjon, noe som betyr at de ikke har en naturalistisk virkelighetsskildring, men ser på mennesker og naturen med «nye øyne». Med bakgrunn i dette har moderne kunst også endret synet på hva kunst egentlig er. Edvard Munch var blant de første kunstnerne som representerte denne utviklingen, og flere har siden fulgt hans spor.

Moderne kunstnere i nyere tid

I dag finnes det mange talentfulle kunstnere innen moderne kunst i Norge. Kunstgalleriet Galleri Fineart i Oslo stiller ut kunstverk fra over 1100 kunstnere, både norske og internasjonale. Blant de norske finner vi navn som Unni Askeland, Sverre Bjertnæs, Håkon Bleken, Kenneth Blom, Gro Mukta Holter, Nicolay Aamodt, Håkon Gullvåg, og Eva Langaas. Jeg skal nå se nærmere på noen av disse kunstnerne.

Unni Askeland betegnes av mange som en «moderne bohemdronning». Hun er kjent for å alltid gå sine egne veier, og hun mener at norsk kunst stort sett er for kjedelig. Kunstverkene hennes kan klassifiseres som pop-art, og hun benytter stadig velkjente ikoner som er hentet fra populærkultur. Kunsten hennes varierer fra mer abstrakte verk, til verk med kjente ansikter som Marlon Brando og Marilyn Monroe.

Sverre Bjertnæs og Håkon Bleken

Samtidskunstneren Sverre Bjertnæs er en norsk grafiker og maler fra Trondheim, som deltok i sin første kunstutstilling bare 15 år gammel. Bjertnæs beskrives som det popkulturelle svaret på ropene om figurativ kunst, og som den futuristiske koalisjonen mellom Odd Nerdrum og Edvard Munch. Kunstneren balanserer figurative motiver med surrealistiske bakgrunner – noe som skaper en spennende kontrast i verkene. Bjertnæs har vært elev av både Odd Nerdrum og Tore Skjølsvik.

Håkon Bleken er et annet navn som er verdt å bemerke seg. Denne norske maleren fikk sitt gjennombrudd i 1971 med sine kulltegninger «Fragmenter av et diktatur». Kunstneren er kjent for å ta utgangspunkt i litterære verk i sin kunst, som f.eks. «Hedda Gabler» av Henrik Ibsen. Bleken er en av Norges fremste kunstnere, og hans verk har ofte referanser til impresjonisme og kubisme.