Fra vikingtiden til nåtiden – Nasjonalmuseet

Det er jo slik at alt i samfunnet rundt oss utvikler seg kontinuerlig, det samme gjør vi selv naturlig nok. Mennesker er jo selve samfunnet, det er jo vi som utgjør grunnpilarene og former det samfunnet vi lever i. Det kan sammenliknes med kultur, kultur og samfunn er nært knyttet til hverandre – ja jeg vil nesten si at det på mange måter er mye det samme. Men nok om det, for nå er det kunst som gjelder. Men også når det kommer til kunsten, så utgjør også den en viktig del av samfunnet og kulturen. Det siste som er en av de viktigste brikkene eller elementene i denne sammenhengen, er arkitektur. Det at kunst og arkitektur har hatt en viktig misjon i Norge, er det ikke noen tvil om. Nå skal vi på besøk til mange av de store og kjente, kunstgalleriene og kunstmuseene våre. Det at vi faktisk siden vikingtiden har gitt verden arkitektur og kunst, er stavkirker og ikke minst Munch gode eksempler på.

Nasjonalmuseet

Det skjer mye med Nasjonalmuseet i disse tider, og dette skal vi skrive mer om senere – tenker da på flytting til nybygget som er nært forestående. Men nå skal vi snakke litt om hva man finner i samlingen til museet, og etter flyttingen til nye lokaler. Da vil Nasjonalmuseet ha landets største samling av skulpturer, tegninger og malerier. Nasjonalmuseet vil kunne tilby deg kunst, helt fra antikkens tid og frem til 1950-tallet. Det dreier seg om både norsk og utenlandske verker, og i tillegg til faste utstillinger – vil de også ha et bredt spekter av skiftende utstillinger.

Edvard Munch og Tidemand og Gudes
Edvard Munch og Tidemand og Gudes

Edvard Munch og Tidemand og Gudes

«Madonna» og «Skrik» som Munch står bak, er nok uten tvil noe av verkene som trekker mye folk til Nasjonalmuseet. Munch har også mange andre kjente malerier i utstillingen, så her er det virkelig et stort utvalg av berømte malerier man kan beskue. Men det er slett ikke bare Munch sine verker man kan nyte på Nasjonalmuseet, og navn som Tidemand og Gudes med «Brudeferd i Hardanger» er også noe av det meget kjente verkene som finnes der. Det samme kan man nok si om «Vinternatt i Rondane» som også er viden kjent, og det er kunstneren Harald Solberg som står bak dette maleriet.

De kjente utenlandske kunstnere

Som jeg har nevnt finnes det er bredt utvalg, også av meget kjente utenlandske kunstnere. Den meste kjente er nok uten tvil Pablo Picasso, men vi finner også berømte kunstnere som Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir og Claude Monet. En del av disse kunstnerne, skal vi stifte mer bekjentskap med senere. For de som har interesse for arkitektur, så finner man mye av dette på Nasjonalmuseet. Det er temaer sett i historiske perspektiver, men også det som heter samtidsarkitektur som man kan studere og fordype seg i. Arkitektur vil også bli et eget tema her inne, så vi kommer tilbake til mange kjente arkitekter om ikke lenge. Jeg kan avsløre allerede nå, at dere har mye å glede der til i alle fall.

De kjente utenlandske kunstnere
De kjente utenlandske kunstnere