Kunst i Buskerud

På denne rundreisen som vi har kommet godt i gang med, så gjør vi ikke noen dypdykk hverken når det gjelder kunstverk eller kunstnere. Runden er mer ment som en meget kort presentasjon av kunstmuseer og kunstsentre, og detaljer rundt disse kommer nok senere. Igjen er vi i det sentrale østlandsområdet, og denne gangen i den sørlige delen av Buskerud fylke. Jeg for min del tenker at alle stedene vi er innom, fint også kan kombineres med andre opplevelser enn kunst. Når det gjelder både Modum og Kongsberg, er det ikke lang vei til fjellet og de mulighetene det gir for de som liker friluftsliv blant annet.

Blaafarve verket i Modum
Blaafarve verket i Modum

Blaafarve verket i Modum

Jeg skal være korrekt å skrive det hele og fulle navnet på dette flotte stedet, og det er Det kongelige Modumske Blaafarve værk – dette var i alle fall det opprinnelige navnet da det ble opprettet i 1773. Men nå kalles det kun for Blaafarve verket, som er kjent for sin utvinning av kobolt som de hentet fra gruvene. Kobolten ble brukt i glass- og porselensindustrien verden rundt, og stoffet gir en flott blåfarge så derfor navnet Blaafarveværket skrevet på den opprinnelige måten.

Natur, kunst og kultur

Dagens Blaafarve verk er et stort museum, som inneholder både natur, kunst og kulturinnslag – med andre ord noe for enhver smak. Her finnes det utstillinger av kjente kunstnere som Kjell Nupen, Christian Krogh, Harriet Backer og ikke minst selveste Edvard Munch. På Modum finner man også landets største samling av Theodor Kittelsens tolkninger av trollskap og natur, som presenteres i form av tegninger, akvareller, oljemalerier og møbler. Dette og masse annet, er virkelig verdt å få med seg.

Barnas Bondegård

For barnefamilier vil jeg også anbefale Barnas Bondegård, som man finner inne på det store området til Blaafarve verket. Et besøk i de gamle koboltgruvene, er også noe de fleste prøver å få med seg når de er på Modum. Jeg tror ikke vi tar noe mer om stedet i denne omgang, men fortsetter vår reise til Buskerud sin hovedstad Drammen.

Drammens Museum
Drammens Museum

Drammens Museum

Stikkord som sier mye om hva du møter på Drammen Museum er; historiske bygninger, håndverk og ikke minst mye flott og spennende kunst. Hvis vi stopper opp litt ved kunsten på museet, er det hovedsakelig folke- og kirkekunst som dominerer i Drammen. Dette er med andre ord en annen type kunst, enn de andre stedene vi foreløpig har besøkt. Men Drammen Museum inneholder så mye, så jeg tror nesten en egen artikkel om dette flotte stedet vi være det beste. Som dere sikkert vet ligger Drammen kun en kort kjøretur fra Oslo, og det finnes også gode tog- og bussforbindelser til og fra Drammen.

Fotografering

Senere skal vi nedover langs kysten av Vestfold, da kommer vi blant annet til Horten. Her finner vi et spennende museum, som tar for seg fotografiets historie – med masse flotte og spennende bilder og motiver. For meg er også fotografering kunst, og har selv drevet med dette som hobby i mange år.