Kunst på Høvik og Lillehammer

Vi fortsetter vår kunstferd og holder oss inntil videre, på det sentrale Østlandsområdet. Etter hvert skal vi så klart besøke det meste av landet, men at det er flest tilbud i og rundt hovedstaden – er vel kanskje noe som sier seg selv. Det flotte med Norge er at det er så stor bredde i utvalget, i alle fall når vi tenker på hvor lite land vi egentlig er. Etter hvert kommer vi nok til å ta turen ut av landet, men foreløpig er det mer enn nok å skrive om her til lands. Lillehammer er nok mest kjent for OL i 1994, men byen har langt mer enn OL-historie å vise til. Om man planlegger godt, kan man fint rekke over flere kunstutstillinger i løpet av en dag. Men man kan også sette av en helg, og kanskje legge inn en overnatting i Lillehammer som også har et godt utvalg av restauranter.

Henie Onstad Kunstsenter
Henie Onstad Kunstsenter

Henie Onstad Kunstsenter

Høvik odden ligger vakkert til like utenfor Oslo, og her finner vi Henie Onstad Kunstsenter. Det at senteret ble grunnlagt av vår kjente kunstløper Sonja Henie, gjør jo stedet enda mer spennende og eksklusivt i seg selv synes jeg. Men Sonja Henie startet ikke kunstsenteret alene, hun hadde også med seg sin mann som var kunstsamler – så det var mest sannsynlig han som var den store pådriveren for å få grunnlagt kunstsenteret vil jeg tro. Hans navn var Niels Onstad og han var faktisk skipsreder av yrke, og ekteparet åpnet kunstsenteret på Høvik odden i 1968.

Internasjonal og norsk kunst

På Henie Onstad Kunstsenter får man oppleve samtidskunst og modernisme, fra både inn- og utland. Mye av denne kunsten presenteres i skiftende utstillinger gjennom året, men de har også et stort musikk- og aktivitetsprogram å tilby. Det er mye som kan sies om kunstsenteret på Høvik odden, men det beste tipset er å avlegge dem et besøk og oppleve det selv.

Lillehammer Kunstmuseum
Lillehammer Kunstmuseum

Lillehammer Kunstmuseum

Ja da går reisen vår videre nordover til Lillehammer, og nærmere bestemt til Lillehammer Kunstmuseum. Bygget som huser kunstmuseet ble bygget i 1963, og ble tegnet av Erling Viksjø. Men etter den tid har bygget blitt kraftig modernisert, blant annet med et tilbygg som kom i 1994 og enda ett i 2016. Her finner man norsk billedkunst som er museets faste utstilling, med bilder allerede fra 1800-tallet og frem til vår egen tid. Lokale kunstnere har også fått sin plass hos Lillehammer Kunstmuseum, sammen med viktige norske og utenlandske kunstnere.

Jakob Weidemann er sentral på Lillehammer, og han er mest kjent for abstrakt kunst og utviklingen av denne på 1960-tallet. Men et besøk til Lillehammer kan også inneholde mer enn bare kunst, og kanskje et besøk i OL-anlegget fra 1994 – kan være noe som frister når man først er der oppe. Men også Maihaugen rett utenfor sentrum av byen, har mye spennende historie å by på.