Munchmuseet og Astrup Fearnley Museet

Da skal vi ta turen til Oslo Øst, og nærmere bestemt til Tøyen. Her finner vi Munchmuseet, som kan være et spennende sted å besøke for alle og enhver. Jeg har selv vært der en rekke ganger, og skoleklasser er ofte innom stedet som ett av mange museumsbesøk i hovedstaden. På lik linje med Nasjonalmuseet, er Munchmuseet vedtatt flyttet. Dette er en politisk prosess, som har vart i mange år med mange utfordringer og forsinkelser. Men det er innholdet i Munchmuseet som vi skal ha fokus på, enten om det ligger på Tøyen eller Bjørvika – som altså blir museets lokalisering fra 2020 om alt går etter planen. Når man besøker Munchmuseet på dagens lokasjon på Tøyen, har Botanisk hage som nærmeste nabo. Begge steder er verdt å besøke, og dette kan gjøre Osloturen til noe annet enn Karl Johan og Slottsplassen for en tilreisende fra inn- og utland. Oslo har mye og tilby innen det meste, og vår kunstreise setter i første omgang altså kursen mot Oslo Øst. Men vi skal også en tur på vestkanten, og se på det spennende Astrup Fearnley Museet.

Munchmuseet
Munchmuseet

Verdens største Munch samling

Det er kanskje naturlig at Munch museet inneholder verdens største samling av hans verker, men dette er mye takket være Munch selv. Han testamenterte nemlig mange av sine verker, og etter hvert var Munchmuseet et faktum. Verdensberømte malerier som «Madonna» «Skrik» «Angst» og «Vampyr» er bare noe av det man finner innenfor museets fire vegger. Men de som tror det kun er Munch sine arbeider som man vil finne i museet, tar nok grundig feil. Her er det en rekke andre utstillinger, helt fra Munch sin tid og frem til i dag.

Astrup Fearnley Museet

Ferden går gjennom Oslo Sentrum til Tjuvholmen, hvor vi finner en annen viktig kunstinstitusjon – nemlig Astrup Fearnley Museet. Dette museet tar for seg både utenlandsk og norsk kunst, fra perioden cirka 1960 og frem til dagens kunstverk. Dette er et samtidskunstmuseum, som er i privat eie men endog et godt og viktig bidrag til hovedstadens og landets kunstutstillinger. Astrup Fearnley Museet ligger vakkert til på Tjuvholmen, eller Aker Brygge som kanskje er mer kjent for de fleste. Bygget er faktisk tegnet av den meget kjente arkitekten Renzo Piano, noe som i seg selv nesten er verdt turen til museet.

Astrup Fearnley Museet
Astrup Fearnley Museet

«Zweistromland»

Dette er så absolutt et av de største høydepunktene. Dette er noe av det vi finner på Astrup Fearnley Museet. Det er kanskje ikke alle som har hørt om denne skulpturen som er laget av Anselm Kiefer, men denne monumentalskulpturen er viden kjent i kunstverdenen. Den er formet som en stor bokhylle, hvor glass og bly er de mest brukte materialene. Det finnes også en skulpturpark utenfor bygget, og er det flott sommervær så kan man også nyte livet på den flotte stranden på Tjuvholmen. Stedet er absolutt verdt et besøk uansett.