Naturen er full av store og små kunstverk

Denne gangen tar vi turen ut i naturen, og la oss fordype oss litt i hva man kan finne der ute – enten om det er på fjellet, skogen, parken eller på vannet. Jeg drev tidligere en del med fotografering, og naturen var det som opptok meg mest. Man må ta seg god tid og ha fokus på de små tingene, og du verden så mye flott man kan komme over på denne måten. Det man ofte gjør feil, er at man hever blikket for mye. Mitt tips er å se etter de små tingene, på bakken, i trærne, langs vannkanten, i elva, i snøen også videre. Jeg kaller dette i aller høyeste grad for kunst, ja se for deg makrofotografering av et edderkoppnett med riktig lysforhold.

Mange måter å jobbe med naturen på

Innledningsvis tok jeg fotografering, som et eksempel på hvordan man forevige naturens store og små kunstverk. Men det finnes mange måter og metoder man kan benytte, og for egen del ligger fotografering mitt hjerte nærmest.

Jeg kan godt huske når vi hadde med barna på turer i skog og mark, det å ta en stille og rolig tur uten de store målene om å gå lengst mulig. Vi tok nesten alltid slike turer på barnas premisser, og det blir som regel det beste resultatet også. Når barn ivrig kommer løpende med den spesielle stenen, kvisten som hadde en spesiell form, eller ivrig ville vise frem en dam med rumpetroll. Ja det er mange minner og mange eksempler å komme med, og det er nettopp slik som barna tenker og gjør – som kanskje kan få oss voksne til å finne de helt spesielle kunstverkene som naturen har skapt.

Speiderliste om det å finne de små detaljer i naturen

ta et blunk

Jeg kom nylig over en liste som er lagt ut på nettet av en speidergruppe, og jeg synes den hadde mange spennende og interessante momenter å ta med seg videre. Dette kan kanskje være en inspirasjon for barnefamilier, barnehager, skoler eller rett og slett for deg som vil fange et blinkskudd til foto linsen din på neste tur.

Kunstverkene ligger rett foran deg

Enten om man bruker det blotte øye, forstørrelsesglass eller en kameralinse – så er det bare å starte jakten på naturens kunstverk. Man kan eksempelvis velge seg et tema for turen, og også bytte på steder og årstider for sine kunstekspedisjoner.  Her er det ikke snakk om noe kunstverk slik vi kjenner det fra museum eller kunstutstillinger, men dette er naturens kunstverk som du skal finne og på en eller annen måte forevige. Noen velger også å bare observere alt det flotte og unike der ute i naturen, og la minnene leve videre i form av flotte opplevelser man kan leve lenge på i fremtiden. Det er med andre ord bare å bruke fantasien, og ikke minst ta seg god tid. Pakk med dere en god niste, og kos dere i naturens store kunstsamling.