Skandinaviske kunstmalere

Skandinaviske kunstmalere

I Skandinavia har vi vært privilegerte med mange kunstmalere opp gjennom tiden. Kjente malere som Vilhelm Hammershøj, Jens Juel, Edvard Munch, Nils Kreuger og August Strindberg har alle blitt hyllet for sine fantastiske malerier. I dag har vi mange anerkjente malere i Norge, og det er stor rift om malerier, fordi det er en fin måte å sette av penger på. Malerier omsettes for millioner av kroner på kjente og mindre kjente utstillinger verden over. Odd Nerdrum, Marianne Aulie, Pushwagner og Håkon Bleken, har alle bidratt til å skape blest om kunstmalere i Skandinavia.

Det er ikke lett å bli en anerkjent kunstmaler, selv om NRK-programleder Andreas Wahl ville prøve å finne ut hvor vanskelig det egentlig var. Uten noen forkunnskap om kunstmaling, satte han opp en montasje for en utstilling. Kunsten hans ble fort kommentert som praktfull og tidsriktig, selv om det hele var en bløff. Poenget var å se om selv en ukjent person kunne lage kunst, eller om det krever helt ekstraordinære talent for å bli det. Det fins mange stilarter i kunstmaling, og derfor er det også viktig å kjenne til historien bak kunstmaling.

Noen stiler innenfor kunst

Malerstil utviklet seg fra hulemalinger til abstrakt samtidskunst. Noen kjente stiler er renessansen, kubismen og postmoderne kunst. Ofte handler stilene om ulike metoder å male på, fra rent fysiske forhold til hvordan man bruker komposisjon for å male et bilde.

Når man har funnet sin stil kan man begynne å perfeksjonere den, eller gjøre noe enda viktigere. For med den kunnskapen man har om kunstmaleri, kan man så utvikle sin helt nye egenkomponerte stil som bruker alle de andre stilene man har lest om. Mange tidlige kunstnere hadde som mål å lage realistiske malerier av mennesker. En slik var Leonardo Da Vinci som lagde Mona Lisa på 1500-tallet.

Senere ble det viktig å gå bort fra realismen og heller lage abstrakte og impresjonistiske maleri. Disse kunne være inspirert av samfunnet, filosofien eller alt det onde som skjedde i verden. Både kubisme og surrealisme er slike stiler, en kjent artist er Pablo Picasso. En annen er Salvador Dali. Han malte blant annet Erindringens Bestandighet.

Noen kunstmalere

Noen kunstmalere

I Skandinavia er det mange kunstnere som har fått liten oppmerksomhet. Det er viktig å huske på at kunstmaling ses i sammenheng med verden rundt en. Det er viktig å ha et sting i det man gjør, slik at alle rundt forstår budskapet i maleriet. Eller kanskje ikke forstår hele meningen, og dermed må bruke lang tid på å analysere kunsten. Slike malere blir møtt med berømmelse, men ofte etter sin død. For moderne kunst er alltid provoserende, sjokkerende og uakseptabelt. Det er bare å se på malere som Nerdrum.

Lena Cronquist er en kjent samtidsmaler fra Dalarna i Sverige. Hun er kjent for sin ekspressive kunst inspirert av kunstnere som Francis Bacon og Sandro Botticelli.  Statens Kunstakademi er en av mange utdanningssteder for kunst, hvor man lærer alt fra teknikk til historie, i en av de aller viktige uttrykksformene for kunstnere.