Trenger vi kunst?

Kunst

Det er svært vanskelig å definere hva som er kunst og hva som ikke er kunst. Folk oppfatter kunstneriske installasjoner forskjellig. Noen hater et bilde, andre elsker det. Noen synes dekorasjonen midt i rundkjøringen er søppel, andre elsker den. Så det er ikke enkelt å få en bred, folkelig enighet om hva som er kunst.

Samtidig er de fleste kunstnere avhengig av støtte fra det offentlige. Offentlige kontorer, veivesenet, og offentlige etater kjøper kunstverk fra kjente og ukjente kunstnere. Mange kunstnere søker om et offentlig stipend så de får en fast sum i måneden.

I økonomiske nedgangstider og tatt i betraktning at det ikke finnes en fasit på hva som er god kunst, er det mange som stiller seg kritisk til bruken av offentlige midler på kunst.

Hvem har monopol på hva om er kunst?

Staten har hatt monopol på mye i samfunnet, men har sakte begynt å slippe opp litt. De har eid eller vært hovedaksjonær i flere viktige transportselskap som jernbanen og flyselskapene. Videre har de hatt monopol på helsetjenester, spill og lotteri, pensjonsordninger, alkoholsalg og mye mer.

De siste tiårene har dette langsomt endret seg. Staten har gått ut av flyselskapene og privatisert jernbanen. Spill er delvis underlagt monopol, men dette gjeler bare for selskaper basert i Norge. Nettsider som Candy Crush Saga og Pokerstars Casino kan la spillere sette inn penger for å kjøpe ekstra omganger, kjøpe en bedre tanks eller satse bare så lenge selskapet ikke er basert i Norge. Videre kan man nå kjøpe private helsetjenester og det er mulig å investere i private pensjonsordninger.

I samme periode har også kunsten blitt mer og mer variert. En kunstinstallasjon hvor kunstneren har brukt tape for å feste en banan på veggen, kan i dag selges for høye summer. Utfordringen for staten blir å finne ut hvilken kunst de skal satse på. Staten og kommunene har valgt å opprette komiteer om skal prøve å avgjøre hva som er god samtidskunst og ikke. En utfordrende oppgave.

Kunst vekker følelser

En av de enkleste og i mine øyne, beste definisjoner på god kunst er at det skal vekke følelser. Det må ikke være gode følelser. Du kan bli skremt av et bilde eller synes det er stygt. Det kan likevel være kunst.

Kunsten skal engasjere. Et av verdens mest berømte malerier; Mona Lisa, er ikke berømt fordi damen er vakker. Det er spesielt bruken av farger, teknikker og plassering av elementene som gjør maleriet så populært. Mange har prøvd å finne skjulte meldinger i maleriet, skjulte ord eller likheter med historiske personer.

Maleriet Guernica av Pablo Picasso er en kunstnerisk fremstilling bombingen av den baskiske byen Gernika i 1937. Maleriet kan være vanskelig å tolke, og det er ikke alle som tenker krig når de ser maleriet. Likevel regnes det som et stort mesterverk. Mye av grunnen er at de aller fleste føler at bilde formidler kaos, skrekk og lidelse. Dermed har kunstneren oppnådd det han ville.

Kunst betalt av folket må være likt av folket?

Den store ulempen med at kunst er så individuell, så unik, er at det kan være vanskelig å forsvare bruken av skattepenger på kjøp av kunst. Tross alt er det vi, folket, som er staten og det er våre skattepenger som brukes til å støtte kunst. Så da burde folk flest like kunsten staten investerer i, eller?

Spesielt er moderne kunstnere glad i å provosere og lage kunst som kan være vanskelig å tyde. Det er på mange måter en motreaksjon mot kunstnerne som kom før, kunstnere som var opptatt av å gjengi virkeligheten på en forståelig måte.

Mange kunstnere, og folk flest, føler seg rådvill for tiden. Det er denne rådvillheten, usikkerheten, som kunstnere formidler gjennom maling, keramikk, kunst installasjoner og mye annet.

Dessverre, siden dette er et uttrykk for deres personlige rådvillhet, usikkerhet og rotløshet, er det ikke sikkert at verket treffer mottakeren. Når da staten kjøper dette og stiller det ut, kan folk bli frustrerte. De som møter opp på en kunstutstilling, er på besøk i en offentlig bygning, vil gjerne se bilder de liker. Tross alt har de vært med å betale for utsmykkingen.

Et motvekt mot «tåpelig kunst»

Personlig skremmer ordet «tåpelig kunst» meg. Det er langt ifra alle kunstverk jeg liker, men jeg er redd for å begynne å sette kunst i en bås. Min kunst smak er nesten garantert annerledes enn din. Så hvem av oss skal bestemme om et kunstverk er «tåpelig»? Er det min smak eller din?

Jeg er derfor villig til å bruke mine skattepenger på å kjøpe inn kunstverk fra kunstnere jeg aldri har hørt om og absolutt ikke liker. Kanskje vil kunstverket snakke til noen andre? Så kan jeg heller gå videre og se på noe jeg liker.

Så svaret er selvsagt at ja, vi trenger kunst selv om vi ikke alltid liker kunsten vi ser.